Pere Cabot: “Formar part d’una associació és importantíssim per als petits tallers”

El president de l’Associació de Tallers Automobilístics del Maresme, Pere Cabot, comparteix amb Foment de la Producció la seva àmplia experiència en el sector de venda i reparació d’automòbils.

contacteAmb només 14 anys, Pere Cabot va començar a treballar en un taller i des de llavors no ha parat. Peugeot, Renault i Volvo són algunes de les marques amb les que ha treballat. Al 1994, amb la construcció d’Auto D’Ara, es va convertir en el cap de taller de Volvo i després cap de post-venta de Mataró i Badalona de Volvo, Kia, Honda, Mazda, Chrysler, Aixam, Vehicle d’Ocasió i Xapa i Pintura. Deu anys més tard va decidir fer un canvi laboral.

I aquí és quan neix Taller Pere Cabot?

A l’última etapa tenia molta feina, molts operaris al meu càrrec i estava una mica cansat. Vaig decidir plegar i dedicar-me els següents dos anys a formar-me. Vaig fer cursos de gestió de taller, català, informàtica, gestió de residus, etc. I després vaig apostar per obrir el meu propi taller, buscant quin seria el millor lloc i finalment, al 2002 vaig obrir el Taller Pere Cabot al carrer Pizarro en un espai de 145 m2.

Però avui el taller està al carrer Hernán Cortés, oi?

Sí, l’any 2006 vaig veure que necessitàvem un espai més gran i ens vam traslladar al local actual que s’adaptava més a les noves necessitats i al tipus de servei que ens agrada oferir, àgil, de qualitat i proximitat. Actualment som tres al taller, dos operaris, en Sergi i en Marc, i jo mateix, que en sóc el gerent. Ells s’han format aquí i fa temps que fem equip treballant junts i oferint diferents serveis com revisions, mecànica, electricitat, pneumàtics, aire condicionat i també venta de vehicles d’ocasió.

pere-cabot-tallers

I, a més a més, també feu formació.

Sí. A través de l’Associació de Tallers Automobilístics del Maresme (ATAMA) vam començar a fer cursos subvencionats per a gent que ja és mecànica. Ara per exemple en tenim un de programat sobre híbrids i caixes de canvi automàtiques que està tenint molt d’èxit. A més, l’any 2011 vam ampliar el taller amb una aula annexa per a fer formació de 145m2.

La vam inaugurar amb una prova pilot de formació dual promoguda pel Consell Comarcal i l’empresa SATI Formació per formar en mecànica ràpida a joves d’entre 18 i 25 anys. Els fèiem la part teòrica a l’aula i les pràctiques al taller veient com treballaven els operaris dia a dia.

Tanmateix, des de l’any 2004 acollim a estudiants tant d’FP com d’altres programes ocupacionals per a joves promoguts des de diferents administracions: PFI, X-Plora, Suma’t 2012, Joves per l’Ocupació 2013, etc.

Vostè és el president d’ATAMA des de l’any 2006. Quins són els objectius de l’associació?

ATAMA va néixer al 1997, un temps en què es deia que les grans cadenes farien desaparèixer els petits tallers i aquests es van començar a unir per fer coses plegats. De fet, ni els concessionaris ni les grans superfícies poden formar part d’ATAMA; treballem amb i per als petits tallers.

Des de l’entitat fomentem la comunicació i la unió dels nostres associats. Ens preocupem dels problemes, parlem, intercanviem experiències i sobretot, compartim recursos. Això abans no existia, i és fonamental. Un exemple del que fem és comprar eines d’utilització conjunta, que són molt cares, per a compartir-les entre els 69 membres que som actualment.

consells-1

Com ha evolucionat ATAMA en els últims 10 anys?

Molt. Tot ha evolucionat molt, recentment s’ha incorporat molta gent jove a l’associació, molt ben formats, amb ganes d’aprendre, moltes inquietuds i amb mentalitat de treball en equip, que en definitiva és el que som a ATAMA. A més, hem avançat molt en temes de formació. Anualment organitzem uns 4 cursos tècnics, més xerrades o monogràfics específics.

Amb la seva experiència, i després d’una forta crisi, com veu el futur del sector?

Ara sembla que des de mitjans de l’any passat comença a repuntar una mica, hi ha més feina. Els últims anys la gent no feia les revisions, escatimava molt amb el cotxe. Ara els clients semblen més predisposats a reparar i a tenir el cotxe al dia per a la seva seguretat. I les ventes també van bé, el fet de que sigui el taller que et ven un cotxe que s’han mirat dóna confiança i garantia.

el-taller-1

I pel que fa al futur, ens haurem de posar encara més les piles, tot i que ja estem molt preparats. Ara el que ens ve és el connectar el cotxe amb control remot per via satèl·lit: les marques connectaran el cotxe des del concessionari i ens hem de formar molt bé per saber què hem de fer des del taller per connectar directament amb la marca. Des de la Unió Europea ja estan treballant amb aquest tema i ens hem d’anar unint tot els gremis i associacions perquè el taller que no sigui de marca no es quedi enrere i pugui seguir treballant.

Llavors, és important formar part d’associacions més grans com la FAGEM i FEPIME Catalunya?

Totalment. Que l’associacionisme és important ho tinc claríssim des de que vaig entrar a ATAMA. Vaig descobrir tot un món, gent amb moltes inquietuds, molt ben formats i amb ganes d’aprendre i de fer coses. Al treballar de forma conjunta tot és més fàcil i ens ajudem entre nosaltres.

Precisament aquest any la FAGEM ha reconegut la seva contribució a l’associacionisme empresarial. Què ha representat per a vostè?

Per mi és una recompensa a tot el treball d’aquests anys a ATAMA. Però no ho faig pel reconeixement, és un orgull ja que és la feina de tots. Jo sol no ho podria fer. I tots els tallers de l’associació estan molt ben formats, al dia de les últimes tecnologies i amb gent jove que tira del carro que són una garantia de qualitat i de continuïtat.

Leave a Reply

*