Albert Cortada: “Estem immersos en un tsunami TIC”

La junta de GENTIC explica a Foment de la Producció les claus perquè les pimes facin front a la transformació digital.

En el marc de l’última edició del Bizbarcelona i dins l’stand de Fepime Catalunya vam tenir ocasió de conversar amb Albert Cortada, President de GENTIC; Tomás Cascante, Vicepresident Executiu de GENTIC i Fernando Montans, Vicepresident Econòmic de GENTIC sobre la transformació digital de les pimes. Una matèria que des del Grup d’Empreses de Noves Tecnologies de la Informació i les Comunicacions del Maresme coneixen bé i que faran visible al proper Gentic Day que tindrà lloc el dijous 6 de juliol a Mataró.

A qui implica aquest canvi, l’anomenada ‘transformació digital’?

AC: El canvi implica a tothom, a la pime, a la gran corporació, a la comunicació personal, a les universitats, a la manera d’aprendre… a tot. Estem en un canvi de paradigma. Ara aprenem d’una manera diferent, ens comuniquem d’una manera diferent i això s’ha d’adaptar perquè afecta a tot tipus d’empreses.

La pime ho té més difícil perquè té menys recursos i menys temps, aquesta és la funció de GENTIC: apropar a la pime idees perquè aquesta transformació digital sigui possible i puguin fer coses interessants.

Però què vol dir transformació digital?

AC: És el canvi de funcionament de qualsevol activitat, ja sigui professional o personal, a partir de les noves tecnologies. És a dir, aplicant noves tecnologies fem les coses d’una manera totalment diferent. Hi ha molts exemples que tenim assumits com els Whatsapps, els Telegrams, les xares socials… tot això ho tenim molt assumit però ha provocat que fem un canvi en la manera de fer les coses.

Ara mateix  estem aquí fent presentacions amb en Fernando i mentre ell parlava s’estaven publicant tuïts, fotos a Instagram, etc. Les persones estaven mirant la presentació però també hi havia gent arreu del món mirant aquesta presentació gràcies a les noves tecnologies.

Això és imparable.

AC: El tsunami TIC vol dir que és una onada imparable i el que nosaltres intentem fer és que no ens agafi desprevinguts sinó aprofitar-ho com una oportunitat perquè aquesta ona tecnològica és realment una gran oportunitat.

El que pretenem des de GENTIC és posar un granet de sorra perquè les empreses petites, professionals i les empreses que tenen menys recursos, sobretot de temps, puguin assumir aquesta transformació digital d’una manera adequada.

Què és el més complicat per una pime per adaptar-se?

AC: Sobretot els recursos. Hem de tenir en compte que la tecnologia ben aplicada és un avantatge perquè et proporciona temps. Per això és tant interessant que les empreses petites sàpiguen fer servir aquesta tecnologia, per tenir més temps, que és el recurs que costa més tenir, a part de ser  més competitius, fer més negoci i guanyar diners.

Ens podríeu posar algun exemple de transformació digital?

AC: En trobem en tots els àmbits i a tots els sectors. Sense voler posar polèmica, un cas seria el dels taxis. El típic exemple de transformació digital. Hi ha un sector que s’està transformant digitalment i hi ha una resistència a aquest canvi. Hi ha una onada que passarà per sobre i no pararà: Uber i les altres plataformes no pensen parar.

FM: Totes aquetes empreses, sobretot en l’àmbit del transport que és molt clar i també plataformes com Airbnb amb els hotels… són jugadors que entren al mercat. No tenen hotels, no tenen cotxes: el que tenen és la tecnologia que la posen al palmell de la mà i fan un canvi profund i radical del que és aquest negoci, i això és una disrupció.

La disrupció seria la part més dolorosa per dir-ho d’alguna manera, del que és la transformació digital. Però tot això depèn de com ho encarem i què fa el govern amb les seves polítiques: si ho permeten, si no, com es pot fer una fusió amb el que ja tenim, amb el que ve i amb el que realment serveix a la gent.

A vegades perdem de vista que tot el que hi ha al voltant de la tecnologia al final són les persones. I hauria de ser al revés: al centre hi ha les persones i al voltant la tecnologia.

Aniran a més aquestes disrupcions?

FM: Sens dubte. El tsunami és imparable, el tema és a on t’enganxa i s‘ha d’estar preparat. Abans era normal tenir els comptes equilibrats, la part d’administració, la logística, etc. Però ara també és molt important tenir equilibrat l’àmbit tecnològic: el meu i el dels altres, perquè això també és una amenaça.

En quin sentit?

FM: si no hi estic jo, hi serà un altre. Estem entrant en l’era del coneixement i el coneixement està en les persones. En qualsevol persona. Jo puc conèixer molt un sector però a nivell tecnològic puc tenir una idea que encaixi en un sector concret sense tenir ni idea de com funciona. Per tant, l’enemic pot estar a qualsevol cantonada.

I què necessiten les empreses per adaptar-se?

TC: El perfil del CEO és una cosa que cada vegada s’està adaptant més. El CEO abans havia de tenir una persona que era el responsable tecnològic de l’empresa però ara, un director d’empresa també ha de tenir aquestes capacitats: ha de tenir una visió tecnològica, ha d’assumir la transformació digital i l’ha de transferir.

No cal ser enginyer però sí saber quines són les eines tecnològiques i tenir una idea de com poden ajudar al funcionament de l’empresa i adaptar-ho a nivell administratiu, comercial, etc per aprofitar tots els recursos.

Però com s’aconsegueix això?

TC: El primer que cal es un canvi mental, el de dalt de tot de la cúpula i l’hem d’ajudar. Hem de donar-li les claus. Se li ha de mostrar el que hi ha i com s’adapta a la filosofia de l’empresa. Realment la transformació digital el que no ha de canviar són els objectius ni la filosofia que té l’empresa al darrere.

FM: La transformació digital és una eina més que a la balança està tenint molt pes. Però un dels quits de la transformació digital és adaptar-se sense perdre l’essència i la filosofia de l’empresa.

AC: Fins ara la nostra competència o els nostres clientes estaven aquí al costat. Ara no, ara la competència és a tot el món.

Trobareu tota la informació sobre el #GENTICDAY en aquest enllaç.

Leave a Reply

*