Jordi Priu: “Mai ha estat tan fàcil com ara emprendre un negoci”

Jordi Priu és director general de MMM (Manufactura Moderna de Metales) i cofundador de la firma d’inversió 101 Startups.

El lideratge de Jordi Priu davant del grup MMM, empresa familiar de tubs per al sector de l’automoció i la seva faceta d’inversor el van fer guanyador del Premi Jove Empresari 2015 que concedeix l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya.

Quan i com va néixer Manufactura Moderna de Metales?

MMM va ser fundada l’any 1944 pel meu avi, però l’activitat metal·lúrgica de la meva família data de finals del segle XIX quan en un porxo darrere la casa pairal es transformaven peces de metall amb torns i maquinària de l’època.

En quin moment t’hi vas incorporar i com ha evolucionat l’empresa des d’aleshores?

Jo em vaig incorporar a MMM l’any 2001 i des d’aleshores hem crescut molt, ens hem internacionalitzat obrint fàbriques a l’estranger, apostant per la creació de valor mitjançant productes d’alt valor afegit i diversificant el negoci.

Quins reptes de futur et planteges al capdavant de MMM?

A MMM el principal repte que tenim és aconseguir ser considerats com a proveïdor global per part dels nostres clients (els principals fabricants de cotxes) i poder optar al negoci de les plataformes globals (el tros gros del negoci). Amb la nostra recent implantació a Mèxic i amb un acord de JointVenture a Xina actualment ja estem cotitzant projectes globals amb produccions a Asia, Europa i NAFTA.

A més de gestionar MMM també és un business angel. Què vol dir exactament aquest concepte?

Ser Business Angel no és res més que ser inversor en projectes/empreses de tercers. En el meu cas, des de l’any 2009 estic actiu en aquest sentit, focalitzat a invertir en startups digitals en etapa molt inicial.

L’any 2012, amb varis companys d’un master (MIB – Master Internet Business) vam fundar 101 Startups, amb l’objectiu d’invertir conjuntament en startups digitals. Aquest projecte ha anat evolucionant i ampliant la seva activitat, tenint actualment en cartera participacions en més de 14 startups a més d’una agència Mobile (BeMobile), una consultora tecnològica (Quantion) i havent creat una fàbrica pròpia d’startups pròpies (101 Ventures). Tenim les oficines a l’edifici del Pier 01, al Port Vell, on està situat el Cluster BCNTechCity i molts dels principals actors de l’ecosistema “startupero” de Barcelona (acceleradores, incubadores, startups, capital risc, departaments digitals de grans empreses, etc…).

En el teu cas, has decidit apostar per start ups digitals. T’interessa el sector?

Molt. Crec que aquest perfil d’empreses tenen molt de risc però alhora molt de potencial. Projectes que tenen una escalabilitat important poden créixer molt en poc temps i amb relativament pocs recursos. Es tracta de triar bé els projectes on inverteixes, diversificar entrant en moltes startups i també tenir una mica de sort, per què no.

Quins són els secrets per què una startup triomfi?

Secret cap. L’equip és bàsic, si no passa el nostre filtre nosaltres ja no hi invertim. Què ha de tenir un equip per tal que el veiem capacitat? Primer de tot que estigui format idealment per varies persones, amb una certa formació o autoaprenentatge, que siguin perfils compensats (un de negoci i un de tecnologia per exemple), dedicat 100% al projecte (no combinar varis projectes/empreses al mateix temps), una certa experiència és positiva però no imprescindible, si coneixen el mercat/sector en el que es basa el projecte i sobretot, que quan demanem referències a altra gent que coneix o ha treballat amb l’equip ens en doni bones i no dolentes.

A part de l’equip et mencionaria altres factors com que el projecte sigui bo, de qualitat, que resolgui un problema existent o que aporti una nova solució (projecte amb valor afegit diferencial), que sigui viable i amb alt potencial de creixement, si és escalable ens agrada molt, etc…

Quins paràmetres analitzeu abans de decidir invertir en una startup?

És important que visualitzem l’oportunitat en termes de mercat, que el potencial client estigui identificat (no exigim que el projecte estigui facturant, poden estar en fase prèvia), que s’hagin fet prospeccions per validar que estan interessats en el producte o servei que ofereixen, disposats a pagar el preu de venda, etc… Els números del Business Plan han de ser creïbles i factibles d’aconseguir.

A nivell tecnològic és important analitzar la viabilitat del projecte i si la inversió requerida és l’adequada ja que molts cops els emprenedors no són conscients del que pot arribar a costar una plataforma o desenvolupament i quines implicacions/complicacions pot tenir aquest error.

Ho tenen fàcil avui en dia els emprenedors? Què caldria millorar?

Jo crec que mai ha estat tan fàcil com ara emprendre un negoci. Actualment amb la informació i possibilitats de formació que hi ha a internet, els molts projectes d’ajuda a l’emprenedor, les xarxes de mentors que ajuden amb la seva experiència, de business angels on cercar finançament junt amb les potencials ajudes públiques, etc… fan un caldo de cultiu que possibilita que un bon projecte pugui tirar endavant i que trobi el finançament necessari.

Com a jove empresari formes part de l’AIJEC. Què representa per a tu ser part de l’associació?

L’AIJEC és un punt de trobada entre empresaris catalans, on poder compartir experiències, alegries i penes. Et sents comprès en un entorn molt amigable on sempre aprens coses i coneixes gent interessant, molt recomanable!

Leave a Reply

*