Sílvia Cubo: “El neuromarketing és una inversió per a les empreses”

silvia

Parlem de neurociència i neuromarketing amb Sívlia Cubo, fundadora i directora de Neuro in business i presidenta de l’AIJEC Catalunya Central. 

Com i quan va néixer Neuro in business? Quin va ser el teu camí fins a topar-te amb la neurociència?

Portava més de 10 anys assessorant empreses i m’adonava que hi havia coses que eren molt racionals i lògiques i que no els funcionaven. Un dia vaig començar a patir pèrdues de memòria molt grans, se’m paralitzava la cara i el cos i em van començar a fer proves perquè es pensaven que tenia un tumor al cap. No hi havia cap tumor i…sorpresa: Estrès! L’estrès m’estava provocant tot el què em passava, i vaig començar a estudiar el tema de l’estrès, de com el cortisol afecta al cos, i d’aquí a estudiar Programació Neurolingüística, Neurociència, Neuromarketing….Vaja, em vaig enamorar de la neurociència.

Vaig trobar a un equip brutal i com que el departament de màrqueting i estratègia que tenia a l’Assessoria havia crescut tant vam decidir fer el salt i crear Neuro in Business, s.l. on apliquem la Neurociència a l’empresa.

Què és exactament la neurociència?

D’una manera planera i senzilla podríem dir que la neurociència és una disciplina científica que engloba diverses àrees i disciplines que investiguen com funciona el sistema nerviós central i que intenten explicar com sentim, pensem i actuem les persones, com percebem, com aprenem, com decidim o per exemple com ens equivoquem!

Quan dic que em dedico a la neurociència aplicada, la gent s’imagina bata blanca i provetes de laboratori i la neurociència aplicada a l’empresa és investigar i aplicar els coneixements que existeixen i la neurotecnologia en les diferents àrees de l’empresa, i el nostre laboratori és molt diferent!!!

Els empresaris coneixen conceptes com neuromarketing, neurobranding o neuromanagement?

Hi ha de tot, però en general hi fa força desconeixement. De fet hi ha clients que ens truquen per neuromarketing perquè han sentit que funciona i creuen que els pot ajudar i els hem de proposar a un altre servei perquè seria tirar els diners.

A quin tipus de client us dirigiu?

Tenim client de tot tipus: empreses grans i empreses petites. No tenim un servei estandarditzat, al contrari és molt personalitzat. Pensa que el nostre equip ve d’àmbits molt diferents i tots junts podem fer qualsevol cosa que se’ns plantegi. A més tenim laboratori propi on fem estudis de neuromarketing i científics (tres membres estem doctorant) i fins hi tot realitzem augments de rendiment cognitiu a estudiants, esportistes d’alt rendiment, alts executius…. En funció de les necessitats del client, creem un servei que s’adapti a les seves necessitats.

Apostar pel neuromarketing pot suposar, a la llarga, un estalvi per a les empreses? En quin sentit?

Si em preguntes si el neuromarketing es la “gallina dels ous d’or per l’empresa”, et diré que no. Sí et puc dir que apostar per la neurociència aplicada augmenta moltíssim la probabilitat d’èxit en les diferents accions (sigui neuromarketing, sigui neuromanagment, customer experiece, comunicació…) però com tot s’ha de fer bé i s’ha de fer el què toca, quan toca. Per això dediquem molt temps a escoltar les necessitats del client abans de fer la proposta de projecte.

Ara, també t’he de dir que si les coses es fan bé, més que un estalvi, és una inversió. Inversió que normalment dona fruits. Et podria posar molts exemples de productes que a priori diries “això és una porqueria” i en canvi ho estan petant, i productes que penses que “són la bomba” i no hi ha manera que la gent ho compri… ¿per què passa? Doncs això és una de les coses que fem.

Podries explicar alguna aplicació pràctica del neuromarketing o neurobranding?

Et donaré dos exemples molt diferents. El primer de laboratori de neuromarketing: la gent et diu que el teu producte o servei els agrada però no ho compren; vols fer un anunci més curt perquè la gent els salta o canvia de canal; vols analitzar quin logotip agradaria més o quina imatge real tenen els clients de la teva empresa; vols analitzar si el packaging que has triat funciona per atraure el client i si el compraria….

I un de neurobranding sense laboratori… doncs nosaltres mateixos. Tenim un lema “no diem que som diferents, ho demostrem”, i l’exemple més clar és que cada vegada que presentem una proposta de projecte ho fem de forma original i diferent, i t’asseguro que és tot un repte. Intentem transmetre els nostres valors en cada punt de contacte amb el client: honestedat, coherència, professionalitat… a més a més, la seva confiança per nosaltres és un regal de manera que intentem correspondre de la mateixa manera…. I no t’explico més!!

A finals de maig organitzareu un congrés de neurociència al Berguedà. Què hi trobaran els empresaris que hi assisteixin?

Doncs mira, a nosaltres com a ponents no. Ho dic perquè ens ho demanen molt! El congrés és un compromís personal que tenim de difusió de la neurociència aplicada, i no farem un congrés per a nosaltres.

Hem fet un congrés pensat i dissenyat pels assistents: volem que s’ho passin bé, que aprenguin de professionals reconeguts a escala internacional, que descobreixin coses noves que els hi obriran un món de possibilitats, que aprenguin de forma natural, que facin networking i sobretot que es regalin una petita “desconnexió” i així baixem una mica el cortisol.

Quins projectes tens dins de Neuro in business de cara al futur?

Uff!! Moltíssims!! A part dels serveis que oferim, dins de Neuro in Business tenim departament de I+D amb projectes súper engrescadors. A l’octubre arrenquem conjuntament amb la Universitat de Manresa uns Màsters de Neurociència Aplicada a l’empresa amb una metodologia d’aprenentatge diferent i basada en neuroaprenentatge, per coherència. A més estem preparant una xerrada, monòleg amb to d’humor sobre presa de decisions.

A més, també ets la presidenta d’AIJEC Catalunya Central. Què representa per tu formar part de l’associació?

Doncs mira, a part de la feina que fa AIJEC com a Associació dins la societat, per mi representa conèixer a gent diferent amb projectes diferents però dels qui aprenc molt. En el meu cas concret puc dir-te que a AIJEC hi he trobat amics i per mi és el moment de quedar amb uns amics que tenen inquietuds semblants, problemes semblants i fins hi tot les mateixes ganes de desconnectar ni que sigui una estoneta.

Envia una resposta

*