Els Objectius de Desenvolupament Sostenible a l’àmbit local

Sessió de diàleg sobre desafiaments i oportunitats de la implementació dels ODS en les administracions locals de Catalunya.  

La Comissió de Responsabilitat Social del Consell de Relacions Laborals va organitzar el passat dia 7 de Juny una sessió de diàleg per tal de conèixer els diferents desafiaments i oportunitats que està suposant la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a les administracions locals de Catalunya i de quina manera s’involucren a les empreses del territori.

En aquest espai de trobada i reflexió hi van participar els principals exponents locals i sobre la implementació de l’Agenda 2030 al nostre territori.

A nivell internacional, el Sr.Edgardo Bilsky, de la Xarxa mundial de Ciutats i Governs locals i regionals (UCLG) va destacar el potencial transformador de l’Agenda 2030 per una nova governança que inclogui els ens locals en els seus processos de decisió.

Per explicar el procés d’elaboració del futur pla català d’implementació de l’Agenda 2030, la sessió va comptar amb la intervenció del Sr. Arnau Queralt del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) que va aprofitar per agrair l’esforç de participació del CRL en la setmana europea per al desenvolupament sostenible.

A nivell supramunicipal, es va destacar el paper impulsor de les diputacions facilitant eines per abordar la implementació els ODS als municipis. Per això es va comptar amb les aportacions de la Sra. Anna Tapia de la Diputació de Barcelona, la Sra. Sílvia Olivera de DipSalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona i el Sr. Narcís Pou de la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG.

Per explicar la perspectiva dels consistoris, la sessió va comptar amb les exposicions de Gemma López de l’ajuntament de Sant Cugat, i la Sra. Carme Barbany de l’ajuntament de Granollers. Dos bons exemples que han aconseguit alinear les seves accions municipals amb els ODS.

Les organitzacions que integren el CRL van participar activament en la sessió de diàleg donant a conèixer la tasca que s’està portat a terme en el marc de la Comissió de Responsabilitat Social del CRL i van exposar les seves propostes per tal de fomentar la seva participació en aquest procés com a garantia principal de l’execució.

Aprofitar els Pactes Nacionals recentment acordats a Catalunya, els òrgans de seguiment i participació on els agents socials són presents i els nous reptes que planteja la nova llei de contractació pública, poden ser instruments útils per una participació efectiva dels agents socials.

Leave a Reply

*