El Pacte Industrial metropolità es conjura per continuar impulsant la competitivitat

La presidenta de Fepime Catalunya, Maria Helena de Felipe, participa a l’acte de commemoració dels 20 anys del Pacte Industrial. 

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona s’ha conjurat per continuar impulsant la competitivitat en l’economia en la celebració del seu vintè aniversari, segons han manifestat els diferents agents que el configuren en l’acte de celebració aquest dimecres.

La presidenta del comitè executiu del pacte i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha destacat “la visió de treballar junts” d’aquesta associació, que va ser constituïda el 1997 per configurar una aliança estratègica entre agents socials i econòmics i administracions públiques, i a la qual també s’han acabat sumant diverses universitats.

Marín ha opinat que “el pacte és un model d’èxit i que continua molt viu” i ha defensat la seva capacitat de sumar durant l’última crisi econòmica per oferir feina de qualitat als ciutadans d’aquesta regió, que abasta les comarques d’Alt Penedès, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Ha reivindicat la importància estratègica de la regió que engloba aquest pacte perquè ha assenyalat que és “el gran motor econòmic de Catalunya i d’Espanya” i ha aplaudit que l’associació hagi estat capaç de superar els interessos partidistes de cadascun dels agents per aconseguir acords.

Per la seva banda, el president del consell general de l’associació i regidor de Turisme, Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, ha ressaltat que durant aquests 20 anys el pacte ha reaccionat a les crisis que s’anaven produint i que aquesta associació ha permès demostrar la importància de la indústria i com aquesta genera resiliència davant els xocs econòmics.

Ha raonat que el pacte permet estudiar “els camins que ha de recórrer la indústria per ser competitiva de manera compartida i que els ingressos que genera es reparteixin entre els agents econòmics i socials, els treballadors i el conjunt de la ciutadania” i ha emfatitzat que la seva aposta per promoure ocupació de qualitat és una eina per combatre desigualtats.

Durant l’acte de celebració també hi ha participat la directora d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Matilde Villarroya; el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Paheco; el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros; el secretari general de Pimec, Antoni Cañete; el president de la comissió d’Indústria de Foment del Treball, Josep Lluís Cabestany; i la presidenta de Fepime Catalunya, María Helena de Felipe.

Pacheco ha expressat que la passada crisi econòmica ha permès generar una cultura de consens sobre la conveniència de promoure la indústria, i Ros ha apuntat al fet que per superar aquests xocs es requereix tenir un sector industrial potent però també un de públic, mentre que Cañete ha indicat que el pacte és un exemple de col·laboració entre el públic i el privat.

CREACIÓ I MOTIUS

Aquesta entitat es va constituir el 1997 per impulsar la competitivitat en la indústria, la creació d’ocupació de qualitat, millorar la cohesió social i la sostenibilitat del territori metropolità, després de l’impacte de la crisi que s’havia iniciat el 1993.

“Era un any difícil i la crisi del 1993 havia provocat seqüeles en la indústria, per la qual cosa hi havia la necessitat de donar-li un nou impuls i reflexionar-hi i treballar-hi”, ha explicat Colom.

Ho volia fer a través de generar punts de trobada i consens per debatre, analitzar i proposar noves eines, metodologies i activitats que permetessin “desenvolupar el potencial del sector industrial dins de la regió metropolitana i, alhora, garantir que es vertebressin i apliquessin polítiques de promoció industrial al territori i el món local”, segons consta en la memòria dels seus 20 anys.

Marín ha concedit que la voluntat de treballar col·lectivament s’ha fet “des de la discrepància”, però que durant aquests vint anys ha existit la visió de trobar punts d’acord. “En un moment com l’actual, en què moltes vegades es fa difícil trobar punts d’acord, podem ser l’exemple que, si hi ha voluntat, l’èxit està assegurat”, ha sostingut l’alcaldessa.

Actualment, el pacte industrial metropolità està format per 50 ajuntaments, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, sis consells comarcals, la Generalitat de Catalunya, 11 organitzacions empresarials, els dos sindicats majoritaris –CCOO i UGT de Catalunya–, i sis universitats.

Font: EuropaPress

Leave a Reply

*