Indústria 4.0

eudald castells
Eudald Castells Martí, President de la Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès (UIER) i Vicepresident de Fepime Catalunya. 

Article d’opinió d’Eudald Castells Martí, President de la Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès (UiER) i Vicepresident de Fepime Catalunya. 

La magnitud dels canvis en l’activitat econòmica i l’acceleració tan rellevant que la digitalització provoca en aquesta fa que avui en dia puguem parlar sense embuts de la quarta revolució industrial, fonamentada sobretot en la aplicació conjunta i coordinada de tecnologies físiques i digitals, el que ha vingut a denominar-se Indústria 4.0.

La indústria 4.0 es fonamenta en l’aplicació de una sèrie de tecnologies desplegades en els darrers temps: “big data and analítics”, robots autònoms, simulacions en 3D, integració vertical i horitzontal de sistemes de producció, internet de les coses industrial, ciberseguretat, tecnologies al núvol, fabricació additiva, realitat augmentada,…

Catalunya té un potencial considerable per al desplegament d’aquesta indústria 4.0 però la seva incorporació és encara un realitat molt incipient a casa nostra. Una enquesta de la Cambra i l’Idescat estima que tot just una de cada sis empreses industrials ha iniciat actuacions en aquest camp.

Però, sens dubte, la cursa ha començat i la incorporació progressiva de tots aquests avenços tecnològics a la indústria (també a la nostra vida quotidiana, per descomptat ) és ja un fet constatable i inevitable.

Per a les indústries, el nivell d’incorporació d’aquestes tecnologies i la velocitat de la seva incorporació als seus processos aniran en línia del que faci el conjunt de la indústria de cada sector i, com sempre, la competitivitat en el sector marcarà la necessitat d’accelerar la integració a aquesta nova revolució industrial que suposa la indústria 4.0 per no perdre el tren de la competitivitat cada dia més mundialitzada.

Podem intuir fàcilment que els efectes sobre la competitivitat industrial i la flexibilitat de la producció seran positius.

No seran tan positius aquests efectes sobre la ocupació, al menys a curt termini, encara que s’intueix una compensació per la via de la creació de nous llocs de treball més qualificats.

Aquesta és una reflexió important pel que fa a les perspectives d’ocupació en el nou entorn de la indústria 4.0. Els llocs de treball d’una qualificació poc rellevant seran progressivament substituïts per llocs millor qualificats i preparats per atendre les exigències d’un entorn més digitalitzat i més interconnectat.

Els estudis més seriosos sobre la influència en la ocupació de la tecnologia 4.0 ens diuen (i ho raonen) que la incidència en conjunt serà mínima però ens alerten que progressivament s’anirà generant un canvi qualitatiu en els llocs de treball que tenim avui, cap a llocs de treball que incorporin competències digitals (informàtica, programació informàtica, creació i manteniment de pàgines web, atenció i explotació de xarxes, …), competències de gestió de sistemes d’automatització, coneixements electromecànics, formació en mecatrònica (mecànica i electrònica), es a dir, aquelles competències que permetin als automatismes, als robots i als seus perifèrics executar els millors processos, funcionar sense interrupcions i mantenir-se en el millor estat de funcionament al llarg del temps.

Les empreses necessitaran, per tant, nous perfils professionals que incorporin aquestes competències i de l’equilibri entre la demanda (llocs de treball a ocupar) que ja comença a produir-se en aquests perfils i la oferta (demandants d’ocupació) que tinguin la preparació professional que acompleixi aquests requisits n’ha de sortir l’èxit en la progressiva incorporació a la indústria 4.0 de la nostra economia.

I aquest no és només un problema global, de país, que també. Aquest és un problema local, que afecta i afectarà a les nostres empreses locals i, per tant, als nostres treballadors i a la societat més propera en el seu conjunt.

Una orientació cap a la formació i al reciclatge dels treballadors actuals i futurs en aquestes tecnologies és la millor manera d’enfrontar amb més probabilitats d’èxit els reptes tecnològics i laborals que el canvi cap a la indústria 4.0 ha de comportar.

Leave a Reply

*