Ernest Plana, escollit president de la FOEG, inicia el nou mandat amb una junta renovada

La nova junta reflecteix el conjunt de sectors econòmics, amb empresaris i empresàries de gran talent que representaran la Patronal gironina.

El president de la FOEG, Ernest Plana, revalida el càrrec per quatre anys més amb una junta renovada (el 25% de la candidatura), i representativa del conjunt de sectors que integren la Patronal i de l’economia gironina. Aquesta dijous s’han celebrat les eleccions amb una única llista, amb empresaris de llarg recorregut i també joves empresaris que representaran la Patronal gironina i hi destinaran el seu talent amb l’aposta ferma que la FOEG continuï liderant el discurs empresarial i econòmic gironí.

L’elecció d’Ernest Plana, que encapçalava l’única candidatura presentada, s’ha fet en assemblea i per aclamació. Els vicepresidents seran Miquel Gotanegra i Eduard Ayach i Jesús Ausín serà el tresorer. Els vocals seran Josep Navío, Domènec Morera, Alícia de Maria, Núria Carreras, Joan Ribas, Esther Torrent, Tomàs Feliu, Gemma Coll, Josep Collado, Ernest Roglans, Laura Liarte, Santi Mont, Manel Xifra, Joan Curós, Xavier Soy, Joan Casadevall i Eudald Castells.

La Patronal ja representa actualment més de 15.000 empreses, la meitat de les que hi ha a les comarques gironines. “Un dels reptes és créixer encara més. Cal tenir en compte que representem a totes les empreses, des de la més petita a la més gran i al conjunt de sectors de l’economia i que fem de portaveu de totes les necessitats que tenim al territori per aconseguir millores que permetin a les empreses continuar sent competitives i capdavanteres. Com sempre hem dit, la unió de tots fa la força”, segons ha destacat el president de la FOEG.

El tercer trimestre de 2018 hi havia a les comarques gironines 30.096 empreses inscrites al Registre General de la Seguretat social, per sectors: 23.549 del sector serveis; 2.572 del sector industrial; 3.585 del sector de la construcció i 390, agricultura. Hi ha més de 3.000 empreses exportadores, amb el sector càrnic com a líder en vendes a l’exterior. El sector turístic lidera també l’economia, amb 223.751 places turístiques en càmpings, hotels i cases de turisme rural i unes 120.000 places en apartaments i habitatges d’ús turístic.

Ernest Plana ha agraït a totes les persones que han format part de les juntes i als seus equips el gran esforç dedicat i ha explicat quins són els objectius pels propers 4 anys, durant l’assemblea que s’ha celebrat.

“L’objectiu és seguir amb la tasca desenvolupada durant els darrers sis anys i també aplicar el full de ruta anunciat el 27 de setembre passat, durant l’acte de celebració del 30 aniversari de la FOEG”, segons destaca el president. El document que es va presentar, que recollia les demandes dels diferents sectors, és un punt de referència per continuar treballant per solucionar problemes pendents i mancances del territori, que afecten la competitivitat de les empreses i suposen un obstacle per avançar.

Entre altres punts, es destaca la necessitat de recuperar els oficis i de potenciar la formació professional. Les empreses no troben els professionals especialitzats que caldria i falta encaixar l’oferta i la demanda per poder reduir més l’atur. En l’apartat d’infraestructures, es remarca la conveniència de disposar d’un baixador a l’aeroport que el convertiria en el primer del sud d’Europa connectat a l’alta velocitat, i també es recorda que cal accelerar les obres pendents a les carreteres (amb el desdoblament de la N-II com a prioritat), un tema en el que s’incidirà especialment després que els pressupostos previstos de l’Estat no l’incloguin.

Una altra de les demandes clau és el tema energètic, medi ambient i les noves tecnologies, on es posa de manifest que calen solucions urgents per a les pujades constants del preu de l’electricitat i uns polígons amb accés i bona connexió de fibra òptica. A la radiografia de les mancances hi ocupa un altre lloc destacat la petició que es compleixin les lleis de manera efectiva i que s’evitin els obstacles administratius, que fan perdre temps i resten competitivitat.

Tal i com ja va destacar el president de la FOEG, Ernest Plana, són reclamacions que ja fa molt de temps fa la Patronal gironina, però que continuen pendents de resoldre.

Un altre dels objectius és implicar tots els empresaris de Girona per seguir construint la patronal del segle XXI, adaptada a les noves necessitats, amb una oferta de serveis en consonància a les demandes de les empreses, i exercint de lobby. Es continuaran dedicant tots els esforços possibles a potenciar la industrialització i a acostar encara més la patronal als empresaris.

President des del 2012

L’empresari figuerenc Ernest Plana Larrousse va assumir la presidència de la patronal gironina en substitució de l’empresari Jordi Comas, que va morir el novembre de 2012. A les eleccions de 2014 va presentar la seva candidatura i va ser escollit per seguir al capdavant de la Patronal gironina quatre anys més. Ha aconseguit que La FOEG sigui una entitat forta i representativa del teixit econòmic de les comarques de Girona i ha reivindicat la figura de l’empresari, com a “persona que dedica la seva vida a generar ocupació i valor afegit”, segons ha manifestat en repetides ocasions.

El president de la FOEG, Ernest Plana, ha desenvolupat la seva trajectòria professional al sector de la mecànica. Del 1998 i fins el 2018 va ser president de l’Associació d’Empresaris de Comerç i Reparació de Vehicles i Embarcacions de les comarques gironines (CORVE). És membre del comitè executiu i de la junta directiva de Foment del Treball, de la Fepime i de la junta directiva de la CEOE.

Leave a Reply

*