Laia Iglesias: “Un dels pilars d’Afterscool és la transformació digital de l’oci educatiu”

Afterscool és un portal que permet als pares del segle XXI buscar, descobrir, provar i apuntar els seus fills a una gran oferta d’activitats extraescolars i d’oci educatiu sense sortir de casa.

Laia Iglesias és enginyera tècnica en telecomunicacions per la UPC, Executive Master en Digital Business per ESADE i, des de fa dos anys, cofundadora d’Afterscool. Iglesias ens explica a Foment de la Producció tots els detalls d’aquest projecte singular que ha canviat les regles del joc a l’hora de buscar activitats extraescolars pels més petits.

Amb quin objectiu va néixer Afterscool?

A conseqüència d’una necessitat que vam viure en primera persona com a mares ocupades. Avui en dia, els pares del segle XXI utilitzen les noves tecnologies en molts àmbits cotidians, com ara comprar joguines a Amazon o reservar allotjaments amb Airbnb. En canvi, a l’hora de contractar una activitat extraescolar per un fill, el procés és molt offline i es basa en el boca-orella, les recomanacions d’altres pares, etc. A més, cal trucar al centre, mirar si els horaris encaixen, anar-hi presencialment a fer la matrícula, buscar alternatives si no ofereixen el que busques… Tot plegat acaba sent un procés molt poc eficient i molt frustrant, sobretot per a la nova generació de pares que ja som molt digitals i que estem acostumats a utilitzar multitud de plataformes en el nostre dia a dia.

I quina va ser la vostra proposta per solucionar-ho?

L’equip fundador d’Afterscool estàvem cursant un màster en negoci digital a ESADE i ens vam plantejar aquesta problemàtica com a un possible projecte emprenedor. Ens vam inspirar en solucions similars que ja existien a altres països com Estats Units o Anglaterra i vam decidir emprendre a Barcelona un negoci digital orientat a facilitar a la nova generació de pares la descoberta i contractació d’activitats extraescolars i d’oci educatiu de forma digital.

Com van ser els primers passos?

A l’any 2016 vam crear formalment l’empresa, passant per un programa d’cceleració, el procés habitual en les startups per situar-se en l’ecosistema emprenedor. Vam poder comptar amb mentors, visibilitat, ens van donar un cop de mà als inicis i vam fer el primer llançament a Barcelona a principis de 2017. En un futur proper volem créixer a nivell geogràfic i ja estem fent els primers passos a Madrid. Pensem que Afterscool és un model de grans ciutats i també ho podria ser per ciutats europees si trobéssim els partners adequats.

Actualment comptem amb més de 350 centres que ens permeten tenir una oferta consolidada i ser atractius per a les famílies.

En quins pilars es basa Afterscool?

En primer lloc volem facilitar la vida als pares però també ajudem a descobrir el talent de les noves generacions. Moltes vegades apuntem els nens a aquelles activitats que tenim a mà però potser resulta que voldrien fer robòtica i el problema és que no sabem a on anar. Des d’Afterscool ajudem a despertar oportunitats d’aprenentatge per a les noves generacions. I el tercer pilar, sens dubte, és la transformació digital del sector.

És complicat presentar als diferents centres la vostra proposta digital?

La majoria dels nostres partners són pimes, fins i tot potser autònoms, que no tenen massa recursos ni coneixements de marketing i menys encara de marketing online. Hi ha una gran desconnexió entre la oferta i la demanda en aquest sector. Afterscool permet als centres tenir més visibilitat i un canal incremental de ventes.

Ens trobem que no són conscients que els pares estan canviant i que representa un avantatge competitiu tenir presència a internet i un canal que estigui actiu 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. Hi ha famílies que les inscripcions les fan a les 22h, quan fan la compra setmanal a través de l’ordinador i quan tenen temps per resoldre temes domèstics. El problema és que a aquesta hora els centres estan tancats i tenir presència a internet 24/7 els ajuda a vendre.

portal

 

Quin és el perfil d’usuari d’Afterscool?

Mares i pares molt ocupats que tenen un repte de conciliació important. Són usuaris habituals de plataformes digitals en altres àmbits i busquen en les extraescolars un comportament aspiracional, volen anar més enllà d’una activitat “aparca-nens”.

A Barcelona, a més, hi ha perfils molt internacionals: professionals que arriben de fora a Barcelona i no compten amb una xarxa familiar o d’amics que els ajudi a conciliar i obtenir informació de serveis. Per això busquen online i el bon posicionament d’Afterscool ens permet ajudar-los en aquest procés.

Com funciona el portal Afterscool?

L’usuari pot accedir a la oferta buscant per paraula clau o filtrant per ubicació, per edat dels nens, per interessos, per dates.. tenim una àmplia gama de filtres per facilitar al màxim la recerca i que amb pocs clics pugui trobar l’activitat que vol i formalitzar la inscripció.

A més també oferim la possibilitat de sol·licitar una prova gratuïta per a les activitats extraescolars i de valorar les activitats perquè resulti útil per a les famílies tenir recomanacions i poder compartir opinions.

Quines propostes són les que tenen més èxit?

El vertical més fort és la ciència i la tecnologia. Les propostes de l’àrea STEM són molt potents perquè els pares s’adonen que necessiten donar competències digitals als seus fills, és el futur i han d’estar preparats. Tenim moltes activitats de robòtica i programació.

D’altra banda també destaquen els idiomes i, per últim, el que anomenem tendències, com ara cuina per nens, teatre per nens, skate, escacs… un espai on els pares poden descobrir noves activitats que desconeixien.

Quins reptes de futur us plantegeu per aquest 2019?

A més de créixer a Madrid tenim en ment muntar una xarxa d’ambaixadors locals. Serien els propis usuaris que estan al barri o en determinades zones els que ens ajudarien en primera instància a captar més oferta i després, en una segona fase, a difondre aquesta oferta entre els usuaris de la zona. Això ens ajudaria a créixer més ràpidament; un dels reptes més importants del nostre projecte ha estat sempre el poder arribar a tot arreu però amb recursos limitats, sobretot al principi quan no hi ha capacitat per contractar comercials.

I per últim, una altra proposta que tenim en ment és la de potenciar experiències pròpies i crear esdeveniments Afterscool en col·laboració amb els nostres partners més destacats en espais singulars que ens permetin potenciar la marca.

Leave a Reply

*