Constituït el Plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement

Fepime Catalunya forma part del plenari al que hi ha assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.

El Govern de la Generalitat ha impulsat, a través del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, les bases d’un escenari perquè universitats i economia productiva acostin les seves realitats, de tal manera que es pugui impulsar una societat “basada en el coneixement”, segons s’indica des de l’executiu català.

El president del Govern, Quim Torra, que ha assistit al primer plenari del pacte al costat de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha afirmat que aquest acord és “l’expressió” de l’ambició de la societat catalana, “que fa frontera amb l’exigència i el talent”. Torra ha afegit que l’executiu té l’objectiu de fer de Catalunya un dels països “protagonistes” de la “revolució del coneixement”.

Torra ha assegurat també que aquesta nova eina ha de servir per coordinar polítiques, per compartir actuacions, per optimitzar els recursos que es gestionen des de diferents àmbits. El Pacte respon, segons Torra, a aquesta ambició de “tenir un lloc en el mapa global i ser un actor en la millora del planeta”.

Davant d’una vuitantena de participants al Plenari, Torra ha subratllat la voluntat del Govern d’arribar a consensos, i ha posat com a exemple el Pacte Nacional per a la Indústria, el Pacte Nacional per a la Societat Digital, el Pacte Nacional de Recerca o el Pacte Nacional per les Persones amb Discapacitat.

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement s’estructura al voltant de set eixos i grups de treball, en base als quals es dissenyaran, s’acordaran i s’executaran les accions que s’hauran d’implementar en l’exercici 2020/21.

L’objectiu és impulsar una estratègia conjunta de país entre l’àmbit de l’educació superior, la recerca i la innovació, i l’economia productiva per construir “la Catalunya del futur”.

De la seva banda, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha subratllat que la universitat és la principal base de generació i transmissió de coneixement, però ha afegit que “no és l’únic element clau en una societat que es vol desenvolupar sobre la base del coneixement col·lectiu”.

Chacón ha explicat que en virtut del pacte s’alinearà universitats, centres de recerca públics i privats, centres tecnològics i polítiques d’innovació, per “tenir el 75-80% del PIB català basat en el coneixement propi”.”El coneixement es pot generar o comprar, però generar-lo marca la diferència. El coneixement és, doncs, la recepta que ens garanteix la llibertat enfront de la dependència”, ha reblat Chacón.

El Pacte, que lidera el Departament d’Empresa i Coneixement, permetrà crear el marc de referència de les futures polítiques en matèria d’universitats, recerca i innovació que contribueixin a què el percentatges d’activitat econòmica basada en coneixement se situï en valors comparables als dels països capdavanters.

El Plenari, constituït en l’acte d’aquest dillunes, està integrat per una àmplia representació del Govern, del sistema d’educació superior, del sistema de recerca i innovació, del teixit social i empresarial, i de l’àmbit territorial. Té 88 membres, entre els que hi ha el secretari general de Fepime Catalunya, César Sánchez, qui ha aprofitat la seva intervenció per definir el pacte com una gran oportunitat per “aconseguir una relació més fluida i efectiva entre l’educació superior i l’empresa, creant mecanismes de permeabilitat entre les universitats i el mercat laboral”.

Sànchez també ha apuntat que el Pacte suposa una eina idònia per “reforçar la capacitat d’innovació orientada a processos, productes i mercats de les pimes, fomentant la col·laboració entres les pimes i els centres de recerca”.

Leave a Reply

*