El sector metal·lúrgic, primer sector en els polígons de L’Hospitalet i el Baix Llobregat

El Fòrum Empresarial del Llobregat acaba de publicar l’Informe sobre Conjuntura Econòmica de L’Hospitalet i el Baix Llobregat, corresponent al Primer Trimestre del 2019.

Aquest tracta aspectes concrets relacionats amb la situació econòmica i empresarial del territori com: l’augment del mercat immobiliari, les millors poblacions per trobar feina, l’estat dels concursos de creditors, així com els principals sectors presents als polígons d’activitat econòmica i anàlisi sobre l’evolució de l’atur.

El mercat immobiliari augmenta un 4,36% en 2018:

Segons les últimes dades, el volum de compravendes d’habitatges al nostre territori d’actuació ha crescut en el conjunt de l’any 2018 un 4,36% respecte l’any 2017, assolint la xifra de 11.455 operacions, 478 operacions més que l’any anterior. En termes absoluts, l’augment més important el van assolir Sant Feliu de Llobregat (+119) i Viladecans (+94).

Els concurs de creditors no augmenten:

Després d’un quart trimestre de 2018 amb 34 concursos de creditors, el primer trimestre ens ha deixat amb només 15, una xifra molt llunyana dels 27 del primer trimestre de l’any 2018. Quan semblava que amb les dades del quart trimestre entràvem a l’inici d’una crisi econòmica, les dades del primer trimestre de 2019 sembla que ens ho desmenteixen.

En el quart trimestre de 2018, disset municipis han tingut alguna empresa que ha entrat en fallida, sent destacables L’Hospitalet (amb 5), i Sant Feliu de Llobregat (amb 4). És de destacar que 14 municipis no varen tindre cap fallida.

En el conjunt de l’any 2018, 96 empreses van portar els seus llibres al jutjat per tal de demanar els beneficis de la situació concursal dintre del Baix Llobregat i L’Hospitalet. Com es pot suposar, L’Hospitalet (amb 14) va liderar la classificació, seguida de Castelldefels (10), Gavà i Cornellà (8).

En el primer trimestre de 2019, la població amb més fallides ha estat Sant Boi de Llobregat (3), seguida de L’Hospitalet (2) i Cornellà (2). Amb una sola fallida trobem: Abrera, Esplugues de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, El Prat de Llobregat, Sant Joan Despí i Viladecans.

El sector metal·lúrgic, primer sector en els polígons del Baix Llobregat:

En els 122 polígons del Baix Llobregat (fa tres mesos teníem constància de 118), la superfície global és de 3.042,37 Ha i està ocupada per 6.601 empreses amb una taxa d’ocupabilitat del 81,24%, segons dades del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

En el 81% dels polígons de la comarca es permès l’ús industrial; en un 44% es permès l’ús logístic; en el 47% està previst pel sector serveis; i en el 48% dels polígons està permès l’ús d’altres sectors econòmics.

Per sectors econòmics, el sector predominant als polígons de la comarca és el metal·lúrgic i fabricació de productes metàl·lics (14,9%), seguit de les activitats logístiques (13,58%), altres activitats industrials (12,58%), activitats de serveis (12,25%) i activitats comercials (11,26%).La majoria del polígons (52,46%) han estat recepcionats definitivament.

Com es d’esperar per la nostra ubicació, el 57% dels polígons disposa de transport públic per accedir-hi, la qual cosa implica que en el 43% dels polígons és obligatori utilitzar el transport privat per no disposar-hi. El 80% disposa de subministrament de gas, el 77% de fibra òptica i el 88,5% d’estació o subestació transformadora. També, hi ha 6 polígons amb servei de vigilància i seguretat disponible.

Poden consultar l’informe complet: INFORME SOBRE LA CONJUNTURA ECONÒMICA 1r TRIMESTRE 2019

Leave a Reply

*