Fepime participa a la ‘Jornada sobre l’impacte del pilar europeu dels drets socials’

Juan Canals, vicepresident de Fepime Catalunya, ha destacat la importància de la formació continua per evitar que els treballadors no trobin feina i es quedin fora del mercat laboral.

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, amb la col·laboració del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, van organitzar el passat dijous 28 de juny la “Jornada sobre l’impacte del pilar europeu dels drets socials” a l’Auditori de la Pedrera.

La jornada ha estat presidida per Ferran Tarradellas, representant de la Comissió europea a Barcelona, qui ha començat l’acte destacant les paraules del President de la Comissió, Jean Claude Junker: “Europa serà social o no serà”. Posteriorment ha cedit la paraula a Javier Pacheco, Secretari General CCOO; Camil Ros, Secretari General UGT; Ma Angeles Tejada, Presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment del Treball i Mireia Capmany, Membre de la Junta Directiva de PIMEC.

La primera part de la sessió ha consistit en un diàleg sobre “el Pilar europeu de drets socials”  moderat per Carme Colomina, periodista i investigadora del CIDOB. Al diàleg hi ha participat Jordi Curell, director de Mobilitat Laboral a la Direcció General de Treball, Assumptes Socials i Inclusió de la Comissió Europea (DG EMPL) i Javi López, diputat al Parlament Europeu membre de la comissió d’Ocupació i Afers Socials.

Seguidament, Chakir El Homrani Lesfar, Conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha analitzat l’impacte del pilar social a Catalunya, seguit d’un anàlisi sobre el futur de l’Europa Social. La segona part de la sessió ha estat conformada per dos debats. El primer d’ells ha versat sobre “el futur de l’Europa social” i l’han protagonitzat Javier Ibars, director del Departament Laboral de Foment de Treball; Óscar Molina, investigador del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (UAB) i coordinador EUROFOUND a Espanya; Núria Gilgado, Secretària d’UGT; Montserrat Mir, Secretària Confederal de ETUC i Jordi Curell, director de Mobilitat Laboral en la Direcció General de Treball, Assumptes Socials i Inclusió de la Comissió Europea.

L’últim debat ha centrat l’atenció sobre els 20 principis del Pilar Social europeu i la seva aplicació a Catalunya i ha comptat amb la participació de Lluís Franco, President del Consell del Treball Econòmic i Social de Catalunya; Josep Ginesta, Secretari General de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; Cristina Torre, CCOO; Lluís Viguera, director de la sectorial de serveis de salut i socials de PIMEC i director general de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona i Juan Canals, Vicepresident de FEPIME Catalunya.

Juan Canals ha destacat la importància de la formació continua de les persones per evitar que els treballadors no trobin feina i es quedin fora del mercat de laboral. En aquesta línia, Canals també ha ressaltat que el valor més important és el factor humà i, per la millora del pilar social ha instat a lluitar contra l’abandonament escolar així com a millorar els models formatius a tots els nivells.

El Parlament Europeu, el Consell i la Comissió van aprovar el pilar europeu de drets socials durant la cimera social de Göteborg (Suècia) al novembre de 2017.

Leave a Reply

*