Perspectives econòmiques negatives?

Josep Milà, secretari tècnic CIESC
Josep Milà, secretari tècnic del CIESC

Article d’opinió de Josep Milà, secretari tècnic del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC).

En les darreres setmanes, alguns analistes apunten a una recessió de l’economia en aquesta segona meitat del 2019. Realment ens hem de preparar per a una nova crisi? Les perspectives es presenten negatives per a les empreses?

Dels resultats de la darrera Enquesta de Confiança i Clima Empresarial per l’àmbit de Sabadell, Conca del Ripoll i Riera de Caldes -que les entitats promotores presentarem el proper dia 25 de setembre- convé destacar una valoració positiva de l’evolució econòmica durant els primers mesos del 2019. Tanmateix, confirmen un empitjorament de les perspectives de creixement, tal i com ho demostra l’augment de respostes negatives per part de les empreses. Així doncs, venen temps difícils i es frena el cicle de reactivació econòmica?

Per a valorar aquest clima de preocupació davant el risc d’un possible estancament del ritme d’activitat cal parlar del context geopolític mundial, i més en una economia com la nostra, oberta al món, internacionalitzada i que l’afecten, per bé i per mal, molts factors globals. En aquest sentit, és cert que les darreres previsions sobre l’evolució de l’economia reflecteixen una moderació del creixement i que, segons la darrera actualització dels informes del FMI entre d’altres, s’han revisat a la baixa respecte de les projeccions de primers d’aquest any. Així, per a aquest any, a la zona euro es rebaixa el creixement a un 1,3per cent degut a la pèrdua d’empenta d’Alemanya, i el per al 2020 es preveu que arribi fins a un 1,6 per cent.

Les estimacions confien però, que el darrer trimestre d’aquest any i l’any vinent podria reactivar-se l’activitat en alguns països com França, Itàlia, etc. Per tant, no totes les perspectives han de ser necessàriament pessimistes.

Hem de destacar també que a nivell mundial es preveu que per aquest 2019 s’arribi a un creixement global del 3,2 per cent i que el 2020 millori i registri un 3,5 per cent. Òbviament, aquesta lleugera recuperació, tot i ser inferior a les estimacions anteriors, es fonamenta en aquells factors que ara han actuat de fre i que es confia que es resolguin, especialment, el conflicte comercial i tecnològic entre EUA i Xina, el Brexit o les tensions en el mercat del petroli i en economies emergents com ara Turquia, Iran, Argentina o Veneçuela,

Sens dubte, la inestabilitat econòmica dels darrers mesos que ha afectat el comerç internacional ha incidit en les expectatives empresarials i s’ha traduït en una reducció de les comandes confirmades o en l’ajornament d’algunes decisions d’inversió. Tanmateix, si l’economia mundial apunta a una recuperació moderada però consistent, basada sobretot en l’eliminació de tensions geopolítiques, això estimularà tant la confiança empresarial com la demanda interna i externa. Confiem-hi.

Font: iSabadell

 

Leave a Reply

*