Rosvi Moix: “El Gremi té un sentit de ser després de gairebé 500 anys d’història”

Rosvi Moix i Queraltó ha estat recentment escollida presidenta del Gremi de Fabricants de Sabadell, en substitució de Blai Costa i Creus (2015-2019). És la primera dona que ostenta la presidència del Gremi i compta amb una nova Junta Directiva jove i amb perfils industrials.

• Vostè és directora de l’empresa Tintes Industrials Moix (TIMSA) i té una àmplia experiència en la indústria. En quin moment es troba actualment el sector tèxtil?

El sector ha tingut una important transformació en els darrers anys. Les empreses tèxtils catalanes han innovat i s’han adequat a les demandes del mercat internacional. Les exportacions suposen el 8% de la indústria manufacturera catalana i el sector tèxtil dona una ocupació a més de 30.000 treballadors a Catalunya, essent un 7% de la indústria manufacturera catalana.

• Quins són els reptes més importants de la indústria tèxtil de cara al futur?

Seguir donant resposta a la demanda dels nostres clients a nivell mundial, donant els millors productes de qualitat. Les nostres empreses innoven contínuament i s’adeqüen a la digitalització i a la indústria 4.0.

Treballem per tenir els professionals formats en el nostre sector i adequar la formació professional a les necessitat de les empreses.

Alhora les nostres empreses estan compromeses amb la sostenibilitat i amb el medi ambient. I ho fem tant des dels nostres processos productius com treballant per produir el mínim de residus i estem potenciant al màxim l’educació i la sensibilització dels consumidors per utilitzar els teixits de qualitat per així contaminar el menys possible i no malmetre el medi ambient.

Som uns ferms defensors que la indústria en general i en concret la indústria tèxtil és generadora d’ocupació i treballem per aconseguir la màxima estabilitat.

• Què la va impulsar a presentar la seva candidatura com a presidenta del Gremi de Fabricants de Sabadell?

Des de fa molts anys estic compromesa amb el Gremi. Vaig ser Presidenta de l’Institut Sallarès i Pla, que agrupa els joves empresaris tèxtils, en el període 1993-1995, tot i que vaig tenir-hi responsabilitats des del 1989. Sempre més he seguit formant part activa de la institució.

Crec que els empresaris ens hem d’implicar en les institucions perquè compartint experiències i visió, podem contribuir a fer avançar les empreses. Les institucions requereixen de persones amb voluntat de servei i considero que d’alguna manera és una obligació de tots aportar el millor que puguem.

• Quins objectius principals es marca al capdavant del Gremi durant els propers quatre anys (2019-2023)?

Primer de tot, vull reconèixer la feina feta per l’equip anterior. Es va fer una bona feina i una bona part de les seves accions endegades han de tenir continuïtat. El Gremi té sentit de ser després de gairebé cinc-cents anys d’història. Estem presents a la ciutat, a la demarcació i al territori i contribuïm aportant la nostra opinió i participant en totes les taules i debats que poden ajudar a millorar l’economia productiva i el benestar dels ciutadans.

Estem també compromesos amb la cultura i la història tèxtil de la nostra ciutat i del nostre país. Seguirem treballant per donar suport a les empreses industrials tèxtils i especialment a les petites empreses i fomentar el seu creixement i la generació d’ocupació.

• Quins projectes tindran continuïtat i quins sorgiran de nou?

Seguirem sent part essencial i activa de Texfor com la principal patronal tèxtil. Amb Texfor estem a prop de les empreses i som part activa del Consejo Intertextil Español essent presents a les principals taules de decisió d’Europa.

Seguim tenint la presidència del Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca que té el compromís de donar suport al desenvolupament del nostre territori per fomentar l’economia productiva i el desenvolupament social i econòmic de les persones que hi viuen i hi treballen. Seguirem empenyent el Consell d’Economia productiva i treballant per aconseguir les millors infraestructures al Vallès atès que és una de les regions més potents del sud d’Europa.

Tenim la sort de treballar coordinadament amb la Fundació per la Indústria que dona suport a la indústria catalana. Junts treballem per crear coneixement i afavorir les ajudes al desenvolupament de les empreses.

Seguirem treballant estretament amb Foment i Fepime per donar resposta a les necessitats i inquietuds de les nostres empreses.

Continuarem recolzant la cultura i la creació de coneixement, atès que és fonamental pel futur de les persones, de la nostra ciutat i del nostre país.

Un dels elements prioritaris que m’he marcat pel meu mandat és apropar als empresaris industrials més joves cap a la nostra institució i comprometre’ls en aquesta tasca conjunta.

• La Junta Directiva que l’acompanya també s’ha renovat. Com descriuria la nova junta?

Em sento especialment agraïda i satisfeta de comptar amb una àmplia junta, renovada, amb una mitjana d’edat més jove, amb dones i homes i tots ells al capdavant d’empreses industrials tèxtils de diferents àmbits.

En la nostra junta hem incorporat empreses dels diferents subsectors tèxtils: acabats, filadors, teixidors i empreses que estan en el món de la moda. També hi tenim representades empreses que són punteres amb la creació de teixits tècnics. La innovació i la internacionalització són dues constants presents en elles.

• És la primera dona que presideix l’entitat en els seus 460 anys d’història. Això suposa un repte afegit o més pressió?

Personalment ho visc amb molta naturalitat. Penso que el més important són les ganes, la dedicació i la il·lusió. Tot i això no puc deixar de reconèixer la importància que té que el Gremi compti amb una dona presidenta i una secretaria general que també és dona. D’alguna manera aquest fet, certifica que estem normalitzant el sector cap a la igualtat de gènere.

Leave a Reply

*