Fepime Catalunya i el Col·legi d’Economistes de Catalunya presenten a una guia per a pimes davant els ODS

El document té per objectiu promoure el compromís de les Pimes amb l’Agenda 2030 i facilitar una eina que contribueixi a l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en la gestió empresarial.

El Col·legi d’Economistes de Catalunya i Fepime Catalunya han organitzat un acte a la seu de Foment del Treball per presentar la “Guia per a Pimes davant els Objectius de Desenvolupament Sostenible”. L’obra, elaborada per la Red Española del Pacto Mundial de Naciones Unidas, el Consejo General de Economistas de España i la Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa (CEPYME), identifica les oportunitats de negoci que brinda l’Agenda 2030 i aporta una descripció dels passos necessaris per alinear les estratègies de negoci de les pimes amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), així com també exemples pràctics d’accions responsables.

La presidenta de Fepime Catalunya, Maria Helena de Felipe, ha donat la benvinguda a l’acte subratllant que “les pimes són la font principal de creació d’ocupació, creixement econòmic i cohesió social i per això resulta tan important apropar elements que facilitin la integració continua de pràctiques responsables a la gestió empresarial”.

Per la seva banda, la membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Sofia Rodríguez, ha apuntat que “és una prioritat del Col·legi posar en marxa i facilitar tots aquells actes de difusió que siguin necessaris per fer que el conjunt d’agents econòmics de Catalunya coneguin el repte que suposa la transició cap a una una economia sostenible”.

Sofia Rodríguez ha afegit que “aquest procés de transició exigeix una visió holística, estratègica i a llarg termini”. A més ha demanat que “les autoritats públiques exerceixin el lideratge per assegurar que es genera un conjunt d’informació suficient sobre el qual prendre decisions informades” i ha apostat per “la generació d’aliances dins de la societat i l’economia al ser un procés que requereix cooperació i en el qual alguns agents parteixen en situació de desavantatge”.

A continuació el president del Consejo General de Economistas de España, Valentí Pich, i el president de la Red Española del Pacto Mundial de Naciones Unidas, Àngel Pes, han intervingut per posar l’accent en la figura de les pimes com a actors essencials en l’Agenda 2030.

Valentí Pich ha comentat com “en una economia cada vegada més sofisticada, les empreses tenen dificultats per atraure i retenir talent i justament els valors associats als ODS són un gran atractiu”. El president del Consejo General de Economistas de España ha afirmat que “les pimes no poden quedar-se al marge dels ODS” i va afirmar que “implantar els ODS en una pime és tan senzill com seleccionar un membre de l’equip, si pot ser jove, que lideri el procés d’aplicació de la guia que hem elaborat”.

Per la seva banda, Àngel Pes va admetre que “no estem en la línia d’assolir els ODS l’any 2030” i per això el lema d’aquesta dècada hauria de ser actuar” i va afegir com “el sentit de la guia és justament facilitar a la principal força del teixit empresarial un full de ruta”. Pes va mostrar-se convençut que “l’agenda 2030 no és una alternativa sinó que és imprescindible per a les empreses que vulguin continuar subsistint” ja que “les companyies només sobreviuran si els seus clients les respecten”.

Seguidament ha tingut lloc una taula rodona moderada per la presidenta de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Ana Garcia, en la qual es van compartir algunes bones pràctiques per part de pimes catalanes en el desenvolupament dels ODS.

La responsable de Recursos Humans i Responsabilitat Social Empresarial (RSE) de l’agència de viatges Tarannà, Felisa Palacio, ha posat èmfasi en “la importància d’estudiar bé les metes que estableix cada objectiu de desenvolupament sostenible per tal de seleccionar bé quines mesures prendre” i ha apuntat que “el major repte és obtenir recursos per aplicar mesures a curt termini i sobretot trobar temps per implantar-les”.

El director general de Fruits de Ponent, Josep Presseguer, ha destacat com “la sostenibilitat ha de ser mesurable i rendible i, en conseqüència, ha de ser transversal i enfocada a tots els grups d’interès i a les relacions comercials, professionals i amb l’entorn”. Presseguer ha afegit que “és clau l’alineament de tota la organització i en aquest sentit els ODS poden ser un revulsiu per millorar dinàmiques”.

El president editor de la revista Corresponsables, Marcos González, ha explicat que “com a mitjà de comunicació tractem tots els ODS i com a pime apliquem especialment la lluita contra precarietat laboral, molt habitual en el món del periodisme. González també va assegurar que “a Corresponsables hem confirmat com aplicar els ODS és sinònim de rendibilitat i estalvi”.

Finalment, després d’un debat amb el centenar d’assistents, la presidenta de la Comissió Agenda 2030 de Foment del Treball, Marta Angerri, ha conclòs l’acte posant l’accent en la “necessitat d’elaborar un pla d’acció per aplicar els ODS en una empresa que vagi en sintonia amb el pla de negoci” i ha corroborat que “les empreses que no apostin per aquests objectius no tindran futur”.

Leave a Reply

*