FECAV demana ajudes al sector pel Coronavirus

A l’Assemblea General de FECAV, el president de la Federació, José María Chavarría, va proposar a l’administració actuacions econòmiques perquè les empreses puguin fer front a la situació.

La Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatger (FECAV) va celebrar la setmana pasada la seva Assemblea General anual. En l’acte hi van participar representants de més de 60 empreses operadores d’autocars i autobusos associades a la Federació. En representació de la Generalitat de Catalunya, hi va ser present el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, el director general de Transports i Mobilitat, David Saldoni, entre altres membres del Departament.

De la mateixa manera, diverses entitats del sector del transport de viatgers per carretera també van assistir a l’acte. Així, hi van ser presents representants de la Confederació Espanyola de Transport en Autobús (CONFEBUS), la Federació Empresarial d’Autotransport de Tarragona (FEAT) i l’Associació Transports Girona (ASETRANS).

A la cloenda de l’acte, el president de FECAV, José María Chavarría, va demanar als responsables de l’administració que hi van assistir, un pla de xoc per fer front a la crisi del Coronavirus. Concretament va demanar que s’aclareixi com fer front a les despeses fixes de les empreses ja que “no és possible pagar si no hi ha ingressos”.

En aquest sentit, el president de FECAV va proposar a l’administració algunes mesures per fer front a la situació que ha generat el Coronavirus. Entre elles va indicar una exempció temporal del pagament de l’IVA i la Seguretat Social dels treballadors. Així mateix va demanar que s’ofereixin avals per aplaçar les obligacions de pagament amb les entitats financeres.

Pel que fa al transport escolar,  va apuntar que “s’haurien de pagar els costos fixos del servei, doncs no deixaran d’existir-hi”. Així, va recordar que el 88% de les empreses membres de FECAV són petites o mitjanes i depenen totalment dels serveis discrecionals, como poden ser el transport de menors i de treballadors o les excursions.

Una altra reclamació que el president de FECAV va traslladar a l’administració va ser un marc estable de finançament del transport regular a través de contractes plurianuals amb els operadors. També va demanar una moratòria de 2 anys per l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona per als autocars i autobusos, ja que cada un d’aquests vehicles “treu uns 30 cotxes dels carrers”. Així mateix, José María Chavarría va posar sobre la taula el repte de la “Catalunya buida” i la necessitat de crear noves expedicions en aquests territoris per frenar el despoblament.

En el discurs de cloenda de l’Assemblea General, el director general de Transports i Mobilitat, David Saldoni, va indicar, respecte la situació actual, que les ajudes “les haurem d’analitzar cas per cas”. Pel que fa al repte demogràfic dels territoris menys poblats, va indicar que “cal optimitzar al màxim els recursos” i que “l’aposta per l’autobús és el que ens permet moure la Catalunya buida”. Respecte a la ZBE de Barcelona, Saldoni va indicar que “cal treballar plegats per un objectiu comú, que és aconseguir un aire més net i un planeta menys contaminat”.

Per la seva banda, el secretari d’Infraestructures i Transports de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín, també va dirigir unes paraules pel sector. Així, en relació al Coronavirus, va transmetre un missatge de tranquil·litat i va aconsellar prendre totes les mesures per “evitar el contagi i fomentar la prevenció”.

En relació als contractes plurianuals amb els operadors, Gavín va indicar que estan treballant amb el Departament d’Economia per poder-los tenir. La intenció del Departament de Territori i Sostenibilitat, va dir, és seguir treballant en els següents anys en base al model actual concessional, un model “en què ens sentim còmodes, ja que els operadors són empreses que ofereixen un servei de proximitat i que generen un valor afegit i social”.

Leave a Reply

*