Les pimes catalanes demanen més mesures per garantir la seva supervivència

Segons el Baròmetre d’opinió de CEPYME #LaPymeHabla, el 83% de les pimes consultades creu que si la crisi es perllonga la supervivència de la seva empresa està en risc.

El resultat del segon Baròmetre d’opinió de les pimes #LaPymeHabla realitzat per CEPYME posa de manifest el difícil moment que travessa la petita i mitjana empresa, que està patint de manera molt directa l’impacte de la crisi del coronavirus.

Els resultats de Catalunya, igual que a la resta de l’estat, posen l’accent en les conseqüències d’aquesta situació per la viabilitat de les pimes, ja que no només el 97% dels consultats afirma que la crisi està afectant a la seva empresa, sinó que el 83,13% creu que si aquesta crisi es perllonga està en risc la supervivència del negoci. En aquesta línia, de les empreses que ja han adoptat un ERTE, més del 45% considera que no podrà mantenir l’ocupació d’aquí a 6 mesos.

El 60% dels participants alerten haver patit ja una pèrdua d’ingressos d’entre el 75 i el 100% i un 15% assenyala que les pèrdues oscil·len entre un 50 i un 75%. Aquesta caiguda d’ingressos no es deriva només del tancament obligatori decretat pel Govern (37%), sinó que els efectes col·laterals, com és la manca de la demanda (50%) o la impossibilitat de portar a terme l’activitat (45%), suposen el major obstacle per als negocis.

Entre les obligacions de pagaments que han d’afrontar les pimes, les que més preocupen són els salaris (72%), els impostos (68%) i la Seguretat Social (64%).

Davant d’aquesta situació, la pime catalana demana noves mesures per pal·liar els efectes negatius de la crisi i ajudar a la seva pervivència. De fet, el 77% de les pimes valora negativament les mesures que ha pres fins ara el Govern central per ajudar a les pimes durant la crisi de la Covid-19.

En aquest context, les pimes urgeixen mesures facilitadores per proporcionar principalment liquiditat a l’empresa. En concret, el 70% demana suspendre obligacions fiscals i de cotitzacions per guanyar liquiditat i realitzar el pagament més endavant, el 69% apunta a ajudes directes, el 60% sol·licita la reducció de cotitzacions i el 57% la reducció d’impostos.

La majoria d’empreses consultades han pres les mesures necessàries per poder seguir funcionant davant d’aquesta crisi amb teletreball (42%), incrementant la protecció als treballadors (26%) o reduint o modificant la distribució de jornades (26%).

Més del 53% de les empreses consultades afirma que ja ha sol·licitat o sol·licitarà finançament amb un aval de l’estat. Però, dels que ja ho han fet, més del 31% no han obtingut el finançament.

Comparativa entre Catalunya i Espanya

El baròmetre de CEPYME analitza el període comprès entre el 3 i el 20 d’abril de 2020 i, en el cas de Catalunya, hi ha participat un total de 183 empreses. Els resultats, a més, mostren la comparació amb les respostes que han donat les petites i mitjanes empreses del conjunt d’Espanya.

Tot i que la majoria de percentatges són molt similars, sí que hi ha respostes on es veu una clara diferència entre territoris. Per exemple, entre les mesures que estan prenent les empreses catalanes o que preveuen posar en pràctica destaca l’impagament d’obligacions tributàries que oscil·la el 20%, gairebé 7 punts més del que han exposat a la resta d’Espanya.

Pel que fa a l’esperança de mantenir l’ocupació, un 54.84% de les empreses enquestades a Catalunya que han aplicat un ERTE preveuen poder mantenir l’ocupació d’aquí a 6 mesos. En canvi, aquesta xifra a nivell global no arriba al 45%.En aquesta línia, un 49.38% de les pimes catalanes creu que el número d’empleats es mantindrà durant els propers 12 mesos, una xifra 10 punts superior que el resultat a nivell global.

Podeu consultar els resultats del baròmetre en les pimes catalanes i la seva comparació amb els resultats globals a Espanya en aquest enllaç.

Leave a Reply

*