Foment i Fepime alerten que un de cada cinc treballadors estarà a l’atur si comerç i turisme col·lapsen a Catalunya

El teixit empresarial demana un pla de rescat “imminent” per salvar 600.000 llocs de treball.

El comerç i el turisme són dos sectors essencials i estratègics de l’economia, que en conjunt representen més del 22% del VAB i generen més de 600.000 llocs de feina directes. A més a més, són els dos sectors transversals en el conjunt de l’economia i que generen més efectes multiplicadors i major llocs de treballs indirectes.

Els empresaris es troben en un moment crític. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, demana als partits polítics responsabilitat, diàleg i, sobretot, que escoltin els empresaris. “Les empreses no som part del problema, som part de la solució. Cal un pla de rescat imminent específic per al turisme i el comerç. Encara hi som a temps, encara podem salvar 600.000 llocs de treball”.

Els sectors demanen decisions valentes. Si no s’adopten en els propers dies plans de rescat específics, amb fortes mesures fiscals, econòmiques, laborals i legislatives, viurem el col·lapse general del turisme i el comerç. “No podem deixar un país als nostres fills sense il·lusió ni oportunitats per al seu futur”.

Cal tenir molt present que encara que s’iniciï en les properes setmanes una reobertura progressiva de l’activitat econòmica, tant el turisme com el comerç no recuperaran plenament la seva activitat fins al proper any.

Les demandes dels sectors

En concret, el sector turístic – comercial demana 9 mesures urgentment:

  1. Declarar el turisme i el comerç com a sectors econòmics estratègics a Espanya i Catalunya.
  2. Disposar d’un calendari de desconfinament oficial per una adequada planificació de l’activitat, amb la coordinació del sector privat. La reactivació dels sectors econòmics és urgent per evitar que la crisi sanitària provocada pel Covid-19, agreugi la crisi econòmica i derivi en una profunda crisi social.
  3. Facilitar la flexibilitat necessària a les empreses per adaptar-se a una recuperació de la demanda, que serà lenta i progressiva, permetent ampliar els beneficis dels ERTO per força major fins a finals d’any, i implantar mecanismes que permetin a les empreses adaptar la seva estructura a l’evolució de la demanda durant tot el 2020.
  4. Aplicar mesures d’estímul i incentiu fiscal per incentivar rebaixes ens els lloguers, promovent el pacte entre propietaris i llogaters. En particular: que les quantitats rebaixades del lloguer generin un crèdit fiscal deduïble per als propietaris i supressió del 100% dels lloguers de locals de titularitat pública que estan inoperatius (per exemple les instal·lacions de la xarxa AENA).
  5. Incrementar les mesures de liquiditat en el mitjà i llarg termini i mantenir les línies de liquiditat ICO/ICF fins a finals de 2021.
  6. Injectar liquiditat a través de la suspensió i exoneració impositiva, tant en relació als tributs estatals com autonòmics com municipals.
  7. Respectant la prioritat per al sector sanitari, facilitar per part de l’administració els EPIs i equips de protecció de forma prioritària.
  8. Planificar una campanya per activar la demanda turística i comercial, a partir dels nous comportaments i hàbits dels consumidors, posant en valor els conceptes de destinació i compra segura.
  9. Generar efectes multiplicadors en l’economia promovent les inversions a través d’incentius fiscals (per exemple en obres i rehabilitació), i de la agilització i simplificació administrativa i burocràtica, prioritzant la Declaració Responsable, el silenci administratiu positiu, i amb caràcter general la intervenció administrativa de caràcter posterior.

Leave a Reply

*