Fepime Catalunya celebra que “España Digital 2025” vulgui contribuir a la digitalització de les pimes

El passat dijous 23 de juliol, el president del Govern, Pedro Sánchez, va presentar la nova Agenda Digital per al conjunt de l’Estat, que portarà el nom d’Espanya Digital 2025. Un nou pla de digitalització que inclou prop de 50 mesures agrupades en deu eixos estratègics amb els quals, durant els pròxims cinc anys, es pretén impulsar el procés de transformació digital del país, de forma alineada amb l’estratègia digital de la Unió Europea, mitjançant la col·laboració públic-privada i amb la participació de tots els agents econòmics i socials.

Tal com es destaca en el resum executiu del Pla, al llarg de les dues últimes dècades, els successius Governs d’Espanya han anat adoptant programes dirigits a estimular l’avanç digital, que han servit de marc per a impulsar un procés de desplegament d’infraestructures i desenvolupament d’un ecosistema empresarial i tecnològic en un àmbit clau per a la productivitat econòmica, la vertebració territorial i el progrés social. Els programes desenvolupats fins al moment, com el Pla Info XXI, el Programa España.es, el Pla Avanza i, finalment, l’Agenda Digital 2013, han permès una aproximació estratègica que ha guiat un important esforç d’inversió pública i privada en el terreny de la transformació digital.

Com a resultat d’aquests esforços Espanya ha anat millorat molt en aspectes importants com els serveis públics digitals, la connectivitat (malgrat les diferències entre zones geogràfiques urbanes i rurals) i l’aprofitament dels serveis d’internet.

Malgrat tot, el progrés ha estat més limitat en el terreny de la digitalització de la indústria i l’empresa – especialment Pimes -, en l’àmbit de la I+D+i i de la capacitació digital de la població. Es tracta de tres palanques clau de cara al futur perquè la Transformació Digital resulti en un augment de la productivitat, una millora de les condicions laborals, de la connectivitat i de les oportunitats de desenvolupament i inclusió del conjunt de la societat en tot el territori nacional.

D’entre els 10 eixos estratègics de la nova Agenda Digital presentada, des de Fepime, com a representants dels interessos de les micro, petites i mitjanes empreses de Catalunya, volem destacar en especial dos:

  • Reforçar les competències digitals dels treballadors i del conjunt de la ciutadania. Es posarà especial èmfasi en les necessitats del mercat laboral i a tancar la bretxa digital en l’educació. L’objectiu és que en 2025 el 80% de les persones tinguin competències digitals bàsiques i que la meitat d’elles siguin dones.
  • Accelerar la digitalització de les empreses, amb especial atenció a les micropymes i a les ‘start-ups’. Es fixa com a meta que almenys el 25% del volum de negoci de les pimes provingui en 2025 del comerç electrònic.

Al 2018, durant el 3er Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya, Fepime ja va destacar d’entre les principals conclusions de les 22 trobades amb organitzacions empresarials territorials i sectorials arreu de tot el territori català que les dificultats de les pimes per adaptar-se al nou entorn digital i la manca de personal qualificat eren qüestions transversals que preocupaven i interferien en l’avenç de les empreses.

Celebrem que “España Digital 2025” vulgui contribuir a tancar les bretxes digitals existents i que treballi de forma especifica i coordinada en aquests punts tan vitals per a les pimes, les quals han generat aquest any més del 79% del total de contractacions a Espanya.

Finalment, cal destacar que en l’elaboració d’aquesta agenda digital han participat més de 15 ministeris i organismes públics i més de 25 agents econòmics, empresarials i socials buscant impulsar la Transformació Digital d’Espanya com a eix fonamental per rellançar el creixement econòmic.

Les accions de l’Agenda estan orientades a impulsar un creixement més sostenible i inclusiu, impulsat per les sinergies de les transicions digital i ecològica, que arribi al conjunt de la societat i conciliï les noves oportunitats que ofereix el món digital amb el respecte dels valors constitucionals i la protecció dels drets individuals i col·lectius.

 

Leave a Reply

*